Hostje.nl computerwinkel 2017

We zijn nu geopend & telefonisch bereikbaar op nummer 073-8500538 of via Whatsapp
Hostje.nl werkt met bezoek op afspraak. U kun online (klik hier) een afspraak maken.
We zijn ook via Whatsapp te bereiken, hier kun je makkelijk al je vragen stellen (klik hier).

Index > Nieuws > De 15 vragen over een hardeschijf

De 15 vragen over een hardeschijf

De belangrijkste vragen over een hardeschijf en de antwoorden

 

Verwijderde bestanden zijn eenvoudig terug te halen?

Dit is waar
.
Een bestand wat verwijderd is en door de prullenbak leeg gemaakt is, is makkelijk terug te halen.
Een bestand wat je wil verwijderen wordt niet letterlijk van je schijf gehaald, maar de ruimte die dit in beslag neemt, wordt vrijgegeven. Zodra de schijf weer wat moet opslaan, zal het deze ruimte weer innemen. Zolang dat niet gebeurd is, is het makkelijk kunstje om verwijderde gegevens terug te halen.

 

Een raid-oplossing is altijd veiliger dan maar 1 hardeschijf.

Dit is niet waar.

je hebt in raid verschillende oplossingen. raid-0 en raid-1 zijn de bekenste voor thuisgebruik.
Raid-0 geeft een gebruiker meer opslag, maar verdeeld dit over 2 schijven. mocht 1 schijf kapot gaan, dan ben je alsnog je data kwijt.Raid-1 wil zeggen dat de 2 schijven elkaar spiegelen. gaat 1 van de 2 kapot neemt de andere alles over. in de praktijk betekend het vaak dat de 2de schijf ook niet meer lang mee zal gaan en wordt geadviseerd om deze ook meteen te vervangen.

 

Formatteren is beter dan snel formateren

Dit is waar.

Tijdens het formateren krijg je wel eens de keuze om te formateren of snel te formateren. Snel formateren schiet altijd lekker op, maar gewoon formateren wordt de hele conditie van de schijf in kaart gebracht en deze worden dan niet meer meegenomen in de opslag van data.

De hardeschijf bestaat maar uit 1 enkele schijf

Dit is niet waar

Binnen in de hardeschijf zitten kleine ronde plaatjes. De werking hiervan kun je het beste omschrijven als een LP-speler en een LP-plaat. De naald lees de gegevens van de LP, dit gebeurd bij een hardeschijf ook. alleen heeft deze meerdere lp-platen binnenin. Daardoor kunnen de gegevens supersnel opgezocht worden.

 

Een hardeschijf is meestal kleiner dan verwacht

Dit is waar

Een hardeschijf wordt meestal onderverdeeld in patities. Je hebt deze bijv nodig om de computer te kunnen opstarten, een installatie backup door de fabriek. ze zijn belangrijk en snoepen daarom wat van je hardeschijf af. ook kleinere bestanden nemen wat meer ruimte in dan het lijkt.

 

Een laptop hardeschijf is volledig schokbestendig

Dit is niet waar

Een hardeschijf uit een laptop is het zelfde als die van een computer. Alleen is deze fysiek kleiner.
Laptophardeschijven kunnen sneller in de parkeerstand als er schokkende bewegingen zijn, maar dat maakt ze niet veiliger.

De snelheid waar een hardeschijf mee ronddraait loopt op ver boven de 100KM per uur. als je met de auto tegen een boom rijdt, dan zijn de gevolgen niet te overzien en bedenk dan eens als een hardeschijf met 100km per uur rond draaid en dan ineens een tik krijgt. Dan kan nooit goed gaan.

 

Een externe hardeschijf met een USB 2.0 aansluiting kan sneller zijn dan een externe hardeschijf met een USB 3.0 aansluiting

Dit is waar

Hoe snel de uitwisseling is, ligt wel een groot gedeelte aan de aansluiting, maar de snelheid van de hardeschijf zelf speelt hier ook een rol in. Het ronddraaien van 1 schijf wordt een rpm genoemt. Een hardeschijf die op usb 2.0 aangesloten is en 7200 rpm zal sneller zijn dan een hardeschijf met USB3.0 die 5400 rpm aan kan.

 

Windows start niet meer op, dus nu ben ik alles kwijt?

Dit is niet waar

Als windows niet meer op start, betekend het niet meteen dat je bestanden kwijt zijn. Zolang de hardeschijf niet fysiek beschadigd is, kun je altijd alle gegevens van de hardeschijf afhalen of laten halen.

 

Defragmenteren maar Windows sneller.

Dit is waar en niet waar

Vroeger op oude langzame hardeschijven was er extra prestatie te merken als je een hardeschijf deed defragmenteren. Tegenwoordig is de techniek al zo veranderd dat je minimale prestaties extra zult merken. bij SSD schijven is het zelfs af te raden om dit uit te voeren, omdat de vele schrijf en lees aktie's de gezonheid van de SSD kunnen aantasten.

 

Ik kan een hard crash zelf repareren

Dit is niet waar

Dankzij het internet kun je zelf veel informatie vinden van specialisten die via een film laten zien hoe je dit kunt repareren. In praktijk zal dit nooit gaan lukken. Je moet ten eerste de zelfde indentieke hardeschijf hebben voor reserve onderdelen. Dit betekend niet alleen zelfde type en merk, maar ook het zelfde jaartal. daarna komt het knutselen en dit is voor iemand, die nog nooit een hardeschijf van binnen heeft gezien, niet te doen. Zijn je gegevens je veel waard, laat dit door de specialist doen.

 

Een exerne hardeschijf is een veilige opslag medium voor backups

Dit is gedeeltelijk waar

Voor thuisgebruik is dit de beste en makkelijkste oplossing. Een goede backup word bewaard op een andere locatie. Dit is omdat met diefstal en brand de data alsnog verloren kan gaan. Ook vergeten mensen wel eens dat een externe backup ook een kleine computer is, welke ook kapot kan gaan. Daarom is het ook aan te raden om altijd de gegevens nog een keer te hebben.

Een groene hardeschijf is altijd energiezuinig

Dit is niet waar

In windows kun je de energie beheer instellen. Bijv. wanneer een beelscherm in slaap stand gaat of wanneer een hardeschijf uitgeschakeld moet worden.  of wanneer de hele computer uitgeschakeld moet worden. Hier bepaar je veel meer kosten mee op de stroom rekening dan een groene schijf. Het heeft wel iets meer voordeel in een NAS server, omdat deze vaak 24/7 aan staan.

Maar ook hier is het beter om deze bijv. s'nachts uit te laten schakelen.

 

Windows en Mac kunnen probleemloos samenwerken met dezelfde externe hardeschijf

Dit is waar

Het bestandsysteem van een externe harde schijf is bepalend wat je er mee kunt doen en op welk apparaat je de schijf kunt gebruiken. Het standaard bestand systeem van windows heet NTFS en kan niet beschreven worden op een Mac. Het standaard bestand systeem van een Max heeft HFS en wordt zonder hulpprogramma niet herkend in windows.

FAT32 werkt op beide besturings systemen, maar de bestanden mogen niet groter zijn dan 4GB. Door de schijf opnieuw te formateren (let op: de schijf wordt hierdoor wel geformateerd) in de exFAT indeling, doorbreking.

 

Een geformateerde hardeschijf is leeg

Niet waar

Formatteren wordt gezien als permanent verwijderd. de schijf is leef en de gegevens zijn weg.
Net als het verwijderen via windows prullenbak niet het zelfde is als vernietigen, geldt dit ook voor het formatteren. Dit is goed nieuws als je bijvoorbeeld linux ubuntu installeerd en perongeluk op de windowsschijf zelf.

 

SSD vervangt de hardeschijf in de toekomst

niet waar voor nu

Met de lage prijs per GB op een normale hardeschijf zal het nog wel even duren voordat deze hardeschijf wordt vervangen door een SSD hardeschijf. Omdat SSD schijven nog hard in ontwikkeling zijn. Wel is het zo dat we steeds minder ruimte nodig hebben, omdat ook alle programma's en bestanden kleiner worden gemaakt. Dus ssd wordt de toekomst, maar dat zal nog wel even duren.

 
Tags overzicht:

Heeft u een virus?
LCD scherm gebroken Adapter nodig Computer onderhoud nodig? Pc of Laptop traag Problemen pc
Wie is hostje
Online backup

Computerwinkel met Computerhulp:


Een computer of laptop gaat altijd stuk op het moment dat het u niet uitkomt. U vreest al snel voor uw bestanden. Vervelend!
Vaak wordt geprobeerd om de storing zelf te verhelpen of u vraagt uw buurman bijvoorbeeld. Soms met alle nare gevolgen van dien! Uw computer of laptop is helemaal niet meer bruikbaar of belangrijke informatie (denk ook aan uw foto’s!) zijn onvindbaar of overschreven. Het is daarom ook raadzaam om voor reparaties altijd en zo snel mogelijk naar een gespecialiseerd computer reparatiebedrijf te gaan om er een computer monteur er na te laten kijken.


Hostje staan bekend om onze duidelijke Jip en Janneke uitleg, de open en eerlijkheid, en snelle service. Bij ons ben je niet weken je laptop kwijt. Eerder dagen of enkele uren.
Ons doel is om er voor te zorgen dat u ons zult raden bij uw vrienden en familie. Want mond op mond reclame is de beste reclame die je maar kan hebben.

U bent van harte welkom in onze winkel voor een lekker bakje koffie!